torstai 2. helmikuuta 2017

MUKAELTU KINKKUMUNAKAS

Todellinen laiskan kokin ateria on uunissa valmistettava munakas. Eikä valmistumisaikakaan ole kovin pitkä noin 25-35 minuuttia uunista ja vuuasta riippuen.

Tarvitset:
8     kananmunaa
2 dl ruokakermaa
1 ps kinkkusuikaleita
1 ps herne-maissi-paprikaa
100 g juustoraastetta(pussista tai itse raastaen)
       suolaa
       pippuria

Valmistus:
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita keskenään kananmunat ja ruokakerma. Vatkaa kevyesti.
Lisää kinkkusuikaleet ja talouspaperin päällä sulatetut herne-maissi-paprikat. Sekoita.
Kaada voideltuun uunivuokaan, ja lisää päälle juustoraaste. Mausta maun mukaan. Huomioi, että kinkkusuikaleissa on jo valmiiksi suolaa. Paista uunissa tasalämmössä 25-35 minuuttia, kunnes munakas on hyytynyt ja saanut pintaan kauniin ruskean värin. 
Tarjoa ananaksella maustetun porkkanaraasteen kera.
(Lähde:Yhteishyvä)

uunimunakas kinkku sivustosta www.hellapoliisi.fi
Lähde:https://hellapoliisi.fi

lauantai 7. tammikuuta 2017

NAKKIKASTIKE

Näin pyhien jälkeen ruuaksi sopii hyvin arkinen, mutta maistuva nakkikastike.
Tarvitset:
8 nakkia(pilkottuna paloiksi)
1 sipuli(silputtuna)
2-3 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
suolaa 
maustepippuria
voita
lihaliemikuutio
(jos haluat valmistaa stroganofin lisää herkkukurkkupaloja)

Valmistus:
Laita pannuun voita. Käännä hellan levy 6:lle.Laita pannulle nakinpalat ja sipulisilppu paistumaan. Varo etteivät sipulit pala liikaa. Siirrä paistettuasi esm. kattilaan tai lautaselle.
Laita uudelleen pannuun voita. Voin sulatttua lisää vehnäjauhot. Sekoita vehnäjauhoja välillä ruskistaessasi niitä pannulla. Lisää vesi sekoittaen samalla, että kastikkeesta tulee mahdollisimman tasaista. Lisää mausteet maun mukaan.Lisää kastike kattilaan tai nakit ja kuulotetut sipulit paistinpannuun. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia.
Tarjoile vaikkapa perunamuusin ja porkkanaraasteen kera.

perjantai 25. marraskuuta 2016

OHUKAISET ELI LÄTYT

Tulipa sitä eilisiltana paisteltua perheen pyynnöstä lättyjä. Niin, aikaahan tuo vie, mielestäni vähän turhakin kauan. En siis ole mikään kokki kolmonen, joka paistelee lätäreitä alta aikayksikön. Tässä kuitenkin jonkinlaista ohjetta. Maistuvat muuten erikoisen hyviltä vadelmahillon kera.

Tarvitset:
6 dl   maitoa
3 dl   vehnäjauhot
sokeria
suolaa
kananmuna
voita tai margariiniä

Valmistus:
Yllä oleva ohje on 3:lle hengelle. Suhde on mielestäni kuitenkin  sama, valmistatpa niitä sitten minkälaiselle porukalle tahansa eli 1/2:een.Munia joudut varmaan lisäämään, jos teet suuremman taikinan.
Mittaa kulhoon maito. Vatkaa käsin joukkoon vehnäjauhot. Voit jo tässä vaiheessa lisätä hieman suolaa ja sokeria.Anna turvota huoneen lämmössä n. 3/4 tuntia. Lisää joukkoon kananmuna vatkaten.
Laita paistinpannu lämpenemään, laita pannulle nokare voita. Kun rasva on sulanut kaada pannuun taikinaan ohueksi kerroksesksi. Anna paistua rauhassa ensin toiselta puolelta, käännä sitten ja paista toinen puoli. Lätyt pysyvät lämpiminä, kun laitat astian päälle, johon ne paistettuna laitat, kanneksi vaikkapa lautasen alassuin.

tiistai 4. lokakuuta 2016

KEIKAUSKAKKU

Olen nyt muutaman kerran tehnyt vanhan ajan keikauskakun mukaeltuna. Ohjeen nappasin Pirkka lehdestä, jota siis mukailin hieman.Yleensä olen tehnyt sen ananaspohjaisena, mutta omenapohjainenkin käy samalla lailla. Omenista tämä Pirkka lehden ohjekin oli tehty. Laitan tähän sen mukaellun, oikean reseptin, jota en siis ole edes kokeillut, löydät Pirkka lehdestä nro:9/2016.
Tarvitset:
2   prk       Ananasta renkaina/tai omenia kuorittuna ja viipaloituna
                 ( juoksevaa margariiniä)
2,5 dl         vehnäjauhoja
2    dl         sokeria
1    tl          leivinjauhetta
1    tl          vaniliinisokeria
1    tl          kanelia
2   kpl        kananmunia
1½ dl         juoksevaa margariiniä

Valmistus:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Mittaa kuivat aineet, ja sekoita ne. Lisää kananmunat(hiukan aikaa huoneenlämmössä olleet) ja juokseva margariini sekoittaen.
Voitele piirakkavuoka. Lado ananasrenkaat, joko kokonaisena tai pilkottuna piirakkavuoan pohjalle. Itse olen nyt laittanut pienempinä paloina, mutta valmiiksi pilkotut ovat mielestäni liian kosteita. Mutta tämähän on makuasia. Kaada ja tasoita piirakkataikina palojen päälle mahdollisimman tasaisesti. Itse olen käyttänyt apuna lusikkaa ja lusikan pohjaa. Lusikalla saa kaapittua taikinan taikinan tarkasti. ja jälkimmäisellä saat tasoiteltua sen.
Laita uuniin paistumaan noin puoleksi tunniksi. Halutessasi voit siirtää piirakan uunin alatasolle paistumaan paistamisen puolessa välissä, mutta se ei ole pakollista. Mielestäni piirakka onnistuu aivan hyvin tasalämmölläkin. Ohjeessa on tuo alataso mainittu, mutta koko ajaksi sillä en paistamista suosittele.

Kun piirakka on hiukan jäähtynyt, voit halutessasi siirtää/kumota sen toiselle lautaselle, jolloin tuo ananas/omenapohja tulee päällimmäiseksi. Itse olen jättänyt kaakun/piirakan piirakkavuokaan ja leikannut siinä siitä paloja. Silloin tuo ananas- tai omenatäyte on pohjalla.


torstai 29. syyskuuta 2016

KARJALANPAISTI

Tässä maistuva ja syksyinen tavallaan pataruoka, johon voi lisätä muitakin kasviksia laitettavaksi uuniin muhimaan esm. lanttua porkkanoiden ja sipulin lisäksi. Vielä, kun ruoka tarvitsee monta tuntia valmistuakseen, voi sillä aikaa kun ruoka on uunissa, käyttää ajan vaikka haravoimiseen.

Tarvitset:
1 pkt 700-900 g  Karjalanpaisti lihaa(siis kuutioina)
3-4      kpl           porkkanaa 
1-2      kpl           sipulia
1          rkl           suolaa
5-10    kpl           maustepippureita
2-3      kpl           laakerinlehteä
0,5       l               vettä


Valmistus:
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Lado lihat ja kasvikset kerroksittain uunivuokaan, mausta mausteilla ja muista lisätä vesi.
Laita vuoka uuniin ja anna kypsyä ensin 175 asteessa noin puolituntia, ja sen jälkeen 150 asteessa vielä 2-3 tuntia. Välillä voit tarkkailla, ettei paistos kuivu.

karjalanpaisti sivustosta www.k-ruoka.fi
(Kuvan lähde www.k-ruoka.fi)

keskiviikko 31. elokuuta 2016

PUOLUKKA- ELI VISPIPUURO

Ensimmäistä kertaa elämässäni kokeilin aamupuuroksi jotain uutta eli kymmenien vuosien takaista kouluruokaa vispipuuroa. Ei muuten ollenkaan hassumman makuista, parempaa kuin luulinkaan.

Tarvitset:

1 l             vettä
1 ½ -2 dl   puolukoita
1 ½ dl       mannasuurimoita
1½ dl        sokeria

Valmistus:

Laita vesi lämpiämään, lisää puolukat. Jos puolukat ovat pakkasesta sulata ne ensin. Anna marjojen kiuhua n. 10 minuuttia välillä sekoittaen.
Lisää mannasuurimot samalla sekoittaen tai vispaten, jotta saat mahdollisimman tasaisen seoksen.  Anna kiuhua vielä 10 minuuttia. Sekoita aina välillä, jottei puuro tartu pohjaan. Lisää keittämisen loppuvaiheessa sokeri.
Anna jäähtyä esm. tiskialtaassa kylmässä vedessä. Vispaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella. Puuro saostuu vielä jääkaapissa, joten älä huolestu, jos annos tuntuu vatkatessa kovin vetelältä. 

tiistai 16. elokuuta 2016

KANANMUNAKASTIKE KALAPUIKKOJEN KERA

Todella nopeatekoinen ruoka on kananmunakastike, ja kun sen lisäkkeeksi paistaa kalapuikkoja,ja lisänä tarjoaa perunoita ja salaattia, on tässä oikea loppukesän ruoka. Kananmunat kannattaa keittää valmiiksi, niin ne ovat valmiina kastikkeen joukkoon pilkottavaksi.

Tarvitset:
Voita
3 rkl       vehnäjauhoja
0,3 l        maitoa
               suolaa
               maustepippuria
3             kananmunaa

1 pkt       kalapuikkoja

Valmistus:
Laita levy päälle, ja sille kattila. Pistä kattilan pohjalle voinokare sulamaan. Kun voi on sulanut käännä levy kolmoselle, ja lisää vehnäjauhot. Sekoitas kevyesti sekaisin. Kaada joukkoon maito samalla seosta vispaten. Anna kiehua hetki. Varo ylikiehumista. Jos kastike ei ole mielestäsi tarpeeksi paksua, voit vielä lisätä joukkoon hieman jauhoja, samalla sekoittaen.

Paista kalapuikot voissa paistinpannussa kullanruskeiksi. Kalapuikot voit laittaa kuumaan pannuun jäisinä pakkasesta.

Tarjoa keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kera esm. tomaatti-kurkku salaatti.