keskiviikko 31. elokuuta 2016

PUOLUKKA- ELI VISPIPUURO

Ensimmäistä kertaa elämässäni kokeilin aamupuuroksi jotain uutta eli kymmenien vuosien takaista kouluruokaa vispipuuroa. Ei muuten ollenkaan hassumman makuista, parempaa kuin luulinkaan.

Tarvitset:

1 l             vettä
1 ½ -2 dl   puolukoita
1 ½ dl       mannasuurimoita
1½ dl        sokeria

Valmistus:

Laita vesi lämpiämään, lisää puolukat. Jos puolukat ovat pakkasesta sulata ne ensin. Anna marjojen kiuhua n. 10 minuuttia välillä sekoittaen.
Lisää mannasuurimot samalla sekoittaen tai vispaten, jotta saat mahdollisimman tasaisen seoksen.  Anna kiuhua vielä 10 minuuttia. Sekoita aina välillä, jottei puuro tartu pohjaan. Lisää keittämisen loppuvaiheessa sokeri.
Anna jäähtyä esm. tiskialtaassa kylmässä vedessä. Vispaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella. Puuro saostuu vielä jääkaapissa, joten älä huolestu, jos annos tuntuu vatkatessa kovin vetelältä. 

tiistai 16. elokuuta 2016

KANANMUNAKASTIKE KALAPUIKKOJEN KERA

Todella nopeatekoinen ruoka on kananmunakastike, ja kun sen lisäkkeeksi paistaa kalapuikkoja,ja lisänä tarjoaa perunoita ja salaattia, on tässä oikea loppukesän ruoka. Kananmunat kannattaa keittää valmiiksi, niin ne ovat valmiina kastikkeen joukkoon pilkottavaksi.

Tarvitset:
Voita
3 rkl       vehnäjauhoja
0,3 l        maitoa
               suolaa
               maustepippuria
3             kananmunaa

1 pkt       kalapuikkoja

Valmistus:
Laita levy päälle, ja sille kattila. Pistä kattilan pohjalle voinokare sulamaan. Kun voi on sulanut käännä levy kolmoselle, ja lisää vehnäjauhot. Sekoitas kevyesti sekaisin. Kaada joukkoon maito samalla seosta vispaten. Anna kiehua hetki. Varo ylikiehumista. Jos kastike ei ole mielestäsi tarpeeksi paksua, voit vielä lisätä joukkoon hieman jauhoja, samalla sekoittaen.

Paista kalapuikot voissa paistinpannussa kullanruskeiksi. Kalapuikot voit laittaa kuumaan pannuun jäisinä pakkasesta.

Tarjoa keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kera esm. tomaatti-kurkku salaatti.


perjantai 22. heinäkuuta 2016

HEDELMÄSALAATTI

Nyt minä sen tein, meinaan oikein kunnon vanhan ajan jälkiruuan; hedelmäsalaatin. Tosin taaskin mukaeltuna, kun ei sattunut kaikkea tarvittavaa olemaan eli ananaspurkki puuttui.
Tähän jälkkäriin tarvitset:
1 prk   hedelmä koktailia
1 prk   ananasta paloina
1          banaani
(1          mandariini)

Valmistus:
Ja valmistus on niin helppoa kuin vain joku voi olla. Purkki/purkit auki, banaani paloiksi samoin mandariini. Laitetaan/kaadetaan samaan kulhoon liemineen ja sekoitetaan, ja sitten vaan syömään.

hedelmäsalaatti sivustosta www.kotikokki.net
(Lähde: kotikokki.fi)

keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

PORKKANAPALAT MUKAELTUNA

Nyt on tullut muutaman kerran kokeiltua leipoa  tälläistä kahvin kanssa syötäväksi; ei hassumman makuista mielestäni.
Tarvitset:
3-4 kpl  porkkanoita
3 dl       sokeria
4           munaa
4 dl       vehnäjauhoja
1 tl        leivinjauhetta
1 tl        vaniliinisokeria
1 tl        kanelia 
100 g    voita (tai margariiniä)
(2-3 dl   puolukoita)

Valmistus:
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Raasta porkkanat ja sulata voi. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Lisää munasokerivaahtoon jauhot ja muut kuivat aineet, sekä porkkanaraaste ja voi kevyesti sekoittaen.
Kaada uunivuokaan laita puolukat taikinan päälle ja mausta sokerilla, ja paista 200 asteeessa noin 25 minuuttia. Paloittele pienemmiksi paloiksi lämpimänä.

lauantai 16. heinäkuuta 2016

TÄYTETTY MUREKE

Tässä ohje mielestäni maistuvaan uuniruokaan. Ainoa mielestäni enemmän kaloreita sisältävä on tuo Koskenlaskija-juusto. Niin, kaippa sen voi jättää halutessaan pois.Tästä ohjeesta riittää ainakin pariksi päiväksi.
Tarvitset:
800 g  jauhelihaa
1 prk   kermaviiliä(kevyt)
1 pss   Sipulikeittoaineksia(esm. Knorr)
1 kpl    sipulia (jos pitää sipulista)
1 dl      korppujauhoja
1 kpl    kananmuna
n. 50 g  Koskenlaskija-juustoa(5 siivua leikattuna juustosta)
1 pss    kinkkukuutioita

Valmistus:
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kaada kermaviili valmistusastiaan. Lisää sipulikeittoainekset, korppujauhot ( ja sipuli silputtuna).Sekoita. Lisää jauheliha ja kananmuna.Sekoita jauhelihaseos tasaiseksi. Kumoa jauhelihataikina kylmällä vedellä kostutetulle leivinpaperille.Tasoittele taikina tasaiseksi levyksi.Laita Koskenlaskija-siivut taikinalevyn alkupäähän.Sirottele kinkkukuutiot tasaisesti lopun taikinan päälle. Kiedo lihapullataikinalevy leivinpaperia apuna käyttäen rullalle, ja käännä myös sen sivut sisäänpäin, jottei täyte valu. Nosta rulla papereineen uunivuokaan. Paista 175 asteessa n. tunti. Tarjoile lisänä esm. perunoita ja tomaatti, salaatti, kurkku- salaattia.


lihamureke täytetty sivustosta www.kotikokki.net
(Kuvan lähde: Kotikokki.net)

lauantai 2. heinäkuuta 2016

KAALIKÄÄRYLEET JA UUDET PERUNAT

Nopean ja maistuvan ruuan saat ostamalla kaupasta kaalikäärylepakkauksen, ne kun ovat todella suuritöisiä kotona laitettavaksi. Niistä tulee vielä parempia, kun laitat ne siirapin kera uunin hautumaan/paistumaan. Itse olen pitänyt niitä uunissa noin puoli tuntia.Siihen kun keittää uusia perunoita kaveriksi ja tietty puolukkahilloa.
Eli laita kaalikääryleet uunivuokaan, ja kaada juoksevaa siirappia päälle. Anna olla 175 asteessa puoli tuntia.
Sitten kun vielä jaksaa rapsutella uusista perunoista kuoret pois juuresharjalla tai pottukintailla, ja kiehumisaika niille on hiukan lyhyempi n. 20 minuuttia. Kyllä maistuu, eivätkä kaloritkaan kiusaa.


kaalikääryleet sivustosta www.k-ruoka.fi
(Kuvan lähde: K-ruoka.fi)

tiistai 14. kesäkuuta 2016

MAKARONILAATIKKO

Tänään ajattelin valmistaa ruuaksi vanhanajan makaronilaatikkoa, jota varmasti jokainen on syönyt niin kotona, kuin koulussakin.

Tarvitset:

(4 hengelle)
1 ps      makaronia
1 l         vettä
1           lihaliemikuutio
400 g    jauhelihaa
1           sipuli
0,5 l      maitoa
3           kananmunaa
1 tl        suolaa
1 tl        maustepippuria

Valmistus:

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää makaronit ja lihaliemikuutio, keitä 10 minuuttia. Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli, mausta suolalla ja maustepippurilla. Laita ainekset kerroksittain uunivuokaan. Makaronit päällimmäisiksi. Sekoita maidon joukkoon 3 kananmunaa, niin, että niiden sisus sekoittuu. Kaada munamaito vuokaan. Paista uunissa 175 asteessa 45-60 minuuttia. Tarjoa lisukkeeksi raikasta tomaattisalaattia.