Kesän suosikki uuniruokiani on helppoutensa takia lasagnette, joka on lasagnen pikkusisko. Erona on se, että levyt ovatkin pieniä suikaleita, ja ne laitetaan vuokaan alimmaiseksi.
Tarvitset:
400 g jauhelihaa
1 pkt lasagnette esm. Knor
2 dl maitoa
4 dl vettä
juustoraastetta
vähän voita tai öljyä
Valmistus:
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Ruskista jauheliha pannulla voissa tai öljyssä.
Lisää ruskistuneeseen jauhelihaan pakkauksen jauhe ja lisää maito ja vesi.
Anna kiehua hetki.
Aseta lasagnettesuikaleet uunivuoan pohjalle, ja lisää paistinpannun "kastike" tasaisesti.
Laita päällimmäiseksi juustoraastetta.
Paista uunissa n. 30-40 minuuttia 200 asteessa.
sunnuntai 28. heinäkuuta 2019
tiistai 23. heinäkuuta 2019
JANSSONIN KIUSAUS
Tässä ohje, mukautettu sellainen, kesäiseen suolaherkkuun:
Tarvitset:
1 ps peruna-sipulisekoitusta
1 prk anjovisfileitä
1 prk esm. Flora ruokakerma paksumpi; kolmejuustoa
(100 g raastettua juustoa)
hieman maustepippuria
Valmistus:
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kaada peruna-sipulipussista puolet uunivuokaan.
Laita anjovisfileet seuraavaksi levittäen peruna-sipulien päälle.
Kaada liemeksi ruokakerma purkki.. Halutessasi juustoraaste päälle.
Paista n. 45-60 minuuttia uunissa.

(Kuvan lähde: valio.fi)
Tarvitset:
1 ps peruna-sipulisekoitusta
1 prk anjovisfileitä
1 prk esm. Flora ruokakerma paksumpi; kolmejuustoa
(100 g raastettua juustoa)
hieman maustepippuria
Valmistus:
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kaada peruna-sipulipussista puolet uunivuokaan.
Laita anjovisfileet seuraavaksi levittäen peruna-sipulien päälle.
Kaada liemeksi ruokakerma purkki.. Halutessasi juustoraaste päälle.
Paista n. 45-60 minuuttia uunissa.
(Kuvan lähde: valio.fi)
perjantai 11. tammikuuta 2019
LIHAPULLAKASTIKETTA EINEKSISTÄ PERUNOIDEN LISUKKEEKSI
Tänään taisi olla ensimmäinen kerta elämässäni kun valmistin ruuan melkein täysin eineksistä. Olen toki käyttänyt esm. juuri lihapullia jonkun kastikkeen lisänä tai ranskalaisten kera. Nyt valmistin pussikastikkeen, johon lisäsin paistetut mummon lihapullat.
Kastike vaatii hieman työtä. Laita 25 g rasvaa kattilan pohjalle. Laita levy päälle ja anna sen sulaa. Sekoita kstikepussin sisältö(Knor ranskalainen ruskea kastike) siihen, ja lisää 1,5 dl vettä ja 1,5 dl maitoa. Sekoita hyvin. Lisää ruskistetut lihapullat, kun kastike on hyvin sekoittunut. Kastikkeeseen voi joutua lisäämään hiukan vettä, se sakeutuu levyllä hiljalleen kiehuessaan.
Tarjoile kastike keitettyjen perunoiden kera. Lisukkeeksi sopii mm. maustekurkku tai tomaatti, ja tietenkin halutessasi ketsuppi.
Kastike vaatii hieman työtä. Laita 25 g rasvaa kattilan pohjalle. Laita levy päälle ja anna sen sulaa. Sekoita kstikepussin sisältö(Knor ranskalainen ruskea kastike) siihen, ja lisää 1,5 dl vettä ja 1,5 dl maitoa. Sekoita hyvin. Lisää ruskistetut lihapullat, kun kastike on hyvin sekoittunut. Kastikkeeseen voi joutua lisäämään hiukan vettä, se sakeutuu levyllä hiljalleen kiehuessaan.
Tarjoile kastike keitettyjen perunoiden kera. Lisukkeeksi sopii mm. maustekurkku tai tomaatti, ja tietenkin halutessasi ketsuppi.
keskiviikko 9. tammikuuta 2019
LÄMMIN VOILEIPÄ KRUUNAA KAHVIHETKEN
Tänään laitoin pitkästä aikaa lämpimiä voileipiä. Mitään luksus sellaisia en pyrkinytkään luomaan vaan aivan jääkaapista löytyvistä tuotteista. Leivän päälle voi tosiaan laittaa mitä jääkaapista sattuu löytymään, kunhan siellä on hieman juustoa.
Täytyy myöntää, että ostin kaupasta euron monivilja paahtoleipäviipaleita.
Esimerkiksi näillä se syntyy:
Voitele paahtoleipä, muukin leipä käy.
Laita leivälle esm. kinkkuviipale sekä maustekurkku viipaleita muutama.
Höylää juustohöylällä päällimmäiseksi muutama juustosiivu esm. arkijuustosta joka on laktoositonta.
Laita lautaselle ja hetkeksi mikroon, sen ei tarvitse kuin käväistä puoli minuuttia korkeintaan.
Lämpimän voileivän/ voileipiä voi laittaa myös uunissa, mutta silloin valmistuskestää paljon kauemmin, kun joudut ensin lämmittämään uunin.
Täytyy myöntää, että ostin kaupasta euron monivilja paahtoleipäviipaleita.
Esimerkiksi näillä se syntyy:
Voitele paahtoleipä, muukin leipä käy.
Laita leivälle esm. kinkkuviipale sekä maustekurkku viipaleita muutama.
Höylää juustohöylällä päällimmäiseksi muutama juustosiivu esm. arkijuustosta joka on laktoositonta.
Laita lautaselle ja hetkeksi mikroon, sen ei tarvitse kuin käväistä puoli minuuttia korkeintaan.
Lämpimän voileivän/ voileipiä voi laittaa myös uunissa, mutta silloin valmistuskestää paljon kauemmin, kun joudut ensin lämmittämään uunin.
perjantai 26. lokakuuta 2018
SYYSPATA
Valmistin tällä viikolla ensimmäistä kertaa syksyisen padan, jossa juureksien maut pääsevät hyvin esille.
Tarvitset:
3-4 punajuurta
3-4 porkkanaa
3-4 perunaa
1 sipuli
400 g lihasuikaleita
0,5 l vettä
1 lihaliemikuutio
voita
suolaa
maustepippuria
Valmistus:
Laita pestyt juurekset kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Anna kiehua noin puoli tuntia. Paista lihasuikaleet ja silputtu sipuli paistinpannussa. Mausta suolalla ja maustepippurilla.
Kuori keitetyt juurekset. Laita ne silputtuna/paloteltuina takaisin kattilaan. Laita kattilaan uusi vesi, johon lisäät liha ja sipuliseoksen sekä lihaliemikuution. Anna hautua vielä puolisen tuntia.
Tarvitset:
3-4 punajuurta
3-4 porkkanaa
3-4 perunaa
1 sipuli
400 g lihasuikaleita
0,5 l vettä
1 lihaliemikuutio
voita
suolaa
maustepippuria
Valmistus:
Laita pestyt juurekset kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Anna kiehua noin puoli tuntia. Paista lihasuikaleet ja silputtu sipuli paistinpannussa. Mausta suolalla ja maustepippurilla.
Kuori keitetyt juurekset. Laita ne silputtuna/paloteltuina takaisin kattilaan. Laita kattilaan uusi vesi, johon lisäät liha ja sipuliseoksen sekä lihaliemikuution. Anna hautua vielä puolisen tuntia.
lauantai 1. syyskuuta 2018
KESÄKURPITSAPIKKELSI
Tarvitset:
1 Kesäkurpitsa
1 tl suolaa
1 sipuli silputtuna
1 l vettä
0.4 l vettä
2 dl sokeria
1 dl etikkaa
Kuori ja paloittele kesäkurpitsa pieniksi paloiksi siten, että jätät sen keskellä olevat siemenet käyttämättä.
Laita palat suolalla maustetuun kiehuvaan veteen ja keitä 15-20 minuuttia.
Keitä tai siis kiehauta erikseen etikkaliemi, johon tarvitset vettä, sokeria ja etikkaa.
Kaada keitin vesi pois, ja kaada kiehuva etikkaliemi kurpitsan palojen päälle.
Anna hetken jäähtyä, ja purkita.
Anna maustua 2-3 päivää jääkaapissa.
1 Kesäkurpitsa
1 tl suolaa
1 sipuli silputtuna
1 l vettä
0.4 l vettä
2 dl sokeria
1 dl etikkaa
Kuori ja paloittele kesäkurpitsa pieniksi paloiksi siten, että jätät sen keskellä olevat siemenet käyttämättä.
Laita palat suolalla maustetuun kiehuvaan veteen ja keitä 15-20 minuuttia.
Keitä tai siis kiehauta erikseen etikkaliemi, johon tarvitset vettä, sokeria ja etikkaa.
Kaada keitin vesi pois, ja kaada kiehuva etikkaliemi kurpitsan palojen päälle.
Anna hetken jäähtyä, ja purkita.
Anna maustua 2-3 päivää jääkaapissa.
maanantai 5. maaliskuuta 2018
LIHAKEITTO
Pakkaspäivään sopii hyvin ruuaksi vanhanajan lihakeitto naudan keittolihasta.
Tarvitset:
1 pkt naudan keittolihaa (palana tia kuutioina)
8 perunaa
3-4 porkkanaa
1 ps keittojuureksia
1 sipuli
1-2 l vettä
maustepippuria (kokonaisia)
suolaa
2-3 laakerinlehteä
Valmistus:
Nosta liha lämpenemään hetkeksi ennen keittämistä.
Laita keittolevy päälle, laske kattilaan kylmää vettä niin, ettei se ole täynnä.
Lisää keittoliha, kun vesi kiehuu.
Poista vaahtoa, ennen kuin lisäät mausteita.
Kun vaahatoa ei enää muodostu, lisää porkkanat pienennettynä, sipuli silputtuna, sekä
muut mausteet. Lisää keittojuurekset myöhemmin.
Keitä lihaa 2 tuntia, lisää sen jälkeen perunat. Keitä 10 minuuttia, lisää keittojuurekset.
Keitä vielä 15 minuuttia.
Kannattaa antaa keiton jäähtyä hetken ennen ateriointia. Keiton kanssa nautitaan tietysti metvursti ruisviipaleita.

(kuvan lähde: kotikokki.net)
Tarvitset:
1 pkt naudan keittolihaa (palana tia kuutioina)
8 perunaa
3-4 porkkanaa
1 ps keittojuureksia
1 sipuli
1-2 l vettä
maustepippuria (kokonaisia)
suolaa
2-3 laakerinlehteä
Valmistus:
Nosta liha lämpenemään hetkeksi ennen keittämistä.
Laita keittolevy päälle, laske kattilaan kylmää vettä niin, ettei se ole täynnä.
Lisää keittoliha, kun vesi kiehuu.
Poista vaahtoa, ennen kuin lisäät mausteita.
Kun vaahatoa ei enää muodostu, lisää porkkanat pienennettynä, sipuli silputtuna, sekä
muut mausteet. Lisää keittojuurekset myöhemmin.
Keitä lihaa 2 tuntia, lisää sen jälkeen perunat. Keitä 10 minuuttia, lisää keittojuurekset.
Keitä vielä 15 minuuttia.
Kannattaa antaa keiton jäähtyä hetken ennen ateriointia. Keiton kanssa nautitaan tietysti metvursti ruisviipaleita.

(kuvan lähde: kotikokki.net)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)