tiistai 14. kesäkuuta 2016

MAKARONILAATIKKO

Tänään ajattelin valmistaa ruuaksi vanhanajan makaronilaatikkoa, jota varmasti jokainen on syönyt niin kotona, kuin koulussakin.

Tarvitset:

(4 hengelle)
1 ps      makaronia
1 l         vettä
1           lihaliemikuutio
400 g    jauhelihaa
1           sipuli
0,5 l      maitoa
3           kananmunaa
1 tl        suolaa
1 tl        maustepippuria

Valmistus:

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää makaronit ja lihaliemikuutio, keitä 10 minuuttia. Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli, mausta suolalla ja maustepippurilla. Laita ainekset kerroksittain uunivuokaan. Makaronit päällimmäisiksi. Sekoita maidon joukkoon 3 kananmunaa, niin, että niiden sisus sekoittuu. Kaada munamaito vuokaan. Paista uunissa 175 asteessa 45-60 minuuttia. Tarjoa lisukkeeksi raikasta tomaattisalaattia.


torstai 2. kesäkuuta 2016

RAPARPERIPAISTOS

Tässä tämä toinen raparperiherkku, Forssan Lehden reseptistä mukaeltuna.

Tarvitset:

0,5 dl   raparperiä (paloina)
1    dl    sokeria
3   rkl    perunajauhoja
Taikina:
1 dl    sokeria
1 dl    vehnäjauhoja
1 dl     kaurahiutaleita
0,5 dl  juoksevaa Floraa tai 75 g voita

Valmistus:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Laita raparperipalat uunvuuan pohjalle. Kaada päälle perunajauhot ja sokeri.
Taikinan valmistus:
sekkoita keskenään kuivat ainekset, lisää joukkoon rasva, ja sekoita. Kaada raparperiseoksen päälle mahdollisimman tasaisesti.
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Nauti esm. jäätelön kera. Nam!

RAPARPERIKIISSELI

Tänään tuli mieleen uusi mieliteko, sellainen tosi keväinen; nimittäin raparperikiisseli. (Ja sen kylkiäisenä raparperipaistos.)
Tässä tuon helpon keväisen jälkiruuan ohje:

Tarvitset:

0,5 dl      raparperiä
2,5 dl      vettä
1    dl      sokeria
3   rkl      perunajauhoja

Valmistus: 

Kuori raparperi, ja paloittele se pieniksi paloiksi. Kaada kattilaan vesi, lisää raparperipalat ja sokeri. Anna kiehua 3:lla 15 minuuttia. Sekoita n. 0,5 dl vettä nuo 3 ruokalusikallista perunajauhoja. Ota kattila pois levyltä. Kaada kattilaan ohuena nauhana tuo perunajauhoseos samalla sekoittaen.
Ja voila, kiisseli on valmista nautittavaksi, joko kuumana tai kylmänä ja mielellään maidon kera.

HERNEKEITTO

Tässäpä ohjeet maukkaan hernekeiton valmistamiseen. Tosin se kaiketi mieletään enemmän talviruuaksi, mutta minusta se maistuu ihan yhtä hyvältä näin kesälläkin.

Tarvitset:

500 g    Herneitä
400 g    Jauhelihaa
2     l     Vettä
             Porkkanoita
1           Sipuli
1-2        Lihaliemikuutiota
 ripaus  Maustepippuria
 ripaus  Meiramia 

Valmistus:

Laita herneet likoamaan 2 litsaan vettä edellisenä iltana. Näin saat keiton keitettyä paljon nopeammin. Aamusella ei välttämättä tarvitse edes vaihtaa tuota vettä, mutta halutessasi voit sen tehdä. Laita veden ja herneiden joukkoon lihaliemikuutio(t), pienennetyt porkkanat, pienennytty sipuli ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen (2:lla-3:lla). Rusksita jauheliha, ja maustea se suolalla ja maustepippurilla. Lisää keiton joukkoon. Lisää myös tarvittaessa vettä, jos keitos sakenee liiaksi.
Hernekeitto valmistuu noin 1½ - 2 tunnissa. Ja ei kun syömään! 

perjantai 6. toukokuuta 2016

PANNUKAKKU

Olen kuullut sanottavan, että jollekin asialle voi käydä kuin pannukakulle. Eli asia voi epäonnistua.
Tässä kuitenkin kaikille varmasti tuttu pannukakun resepti:

Tarvitset:

5    dl      maitoa
2,5 dl      vehnäjauhoja
2    kpl    kananmunia
1    tl       suolaa
1    rkl     sokeria

Valmistus:

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kaada kulhoon ensin puoli litraa maitoa, ja vatkaa siihen vispilällä vehnäjauhot, suola ja sokeri. Anna taikinan turvota noin puolituntia.
Lisää kananmunat vatkaten. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan. Anna paistua uunissa kullaruskeaksi. Aikaa tähän kuluu noin 45 minuuttia tai tunti, uunista riippuen.



pannukakku ohje sivustosta www.kotikokki.net
Kuvanlähde:Kokkinet


tiistai 3. toukokuuta 2016

KAALILAATIKKO

Näin keväällä, kun aurinko paistaa pitkän talven jälkeen, tekee varmasti mieli olla enemmän ulkona. Tässä ruoka, jonka maku vain paranee, vaikka unohtuisitkin hieman pitemmäksi ajaksi keväästä nauttimaan.


Tarvitset:

1 kerän            kaalia
2 kpl                lihaliemikuutioita
1                      sipuli
400 g               nauta tai sika-nauta jauhelihaa 
1,5  dl              riisiä
1     l                vettä
                        siirappia
                        suolaa
                        maustepippuria


Valmistus:

Laita uuni lämpenemään aluksi 175 asteeseen. Kaada vesi kattilaan ja lisää lihaliemikuutiot. Pilko kaali pieneksi ja lisää kattilaan. Keitä pienellä lämmöllä (3) n. puoli tuntia. Mausta siirapilla maun mukaan. Lisää riisit kattilaan. Anna kiehua vielä 20 minuuttia. Ruskista jauheliha ja sipuli paistinpannussa. Mausta suolalla ja maustepippurilla.
Voitele uunivuoka. Kaada vuokaan ensin kaali-riisiseosta, sitten jauhelihat ja sipuli. Kaada päälle loput kaali-riisiseoksesta ja keitinliemi laatikon nesteeksi. Peitä vuoka foliolla.

Kypsennä aluksi 175 asteessa n. puolituntia, laita sen jälkeen uuni pienemmälle 150 asteeseen. Laatikko saa hautua uunissa ainakin kaksi tuntia. Maku tosiaan vaain paranee, vaikka se hautuukin kauemmin vaikka  kolme tuntia. 



















           

lauantai 30. huhtikuuta 2016

PUOLUKKAPIIRAKKA

Tässä helppo piirakka ohje vappuna nautittavaksi vaikkapa sokeristen munkkien asemasta tai lisänä:

Tarvitset:

0,5 dl        sokeria
2    dl        vehnäjauhoja
0,5 dl        kaurahiutaleita
100 g        voita tai margariinia
1 prk         puolukkajogurttia tai maustamatonta jogurttia
2   dl         puolukoita+sokeria päälle
1    tl         ruokasoodaa
(1   tl         vaniliasokeria)    

Valmistus:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sulata voi, ja anna jäähtyä. Sekoita astiassa kaikki kuivat aineet eli sokeri, vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja ruokasooda, sekä halutessasi vaniliasokeri. 
Lisää jogurtti ja vähän jäähtynyt rasva. Sekoita tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka, ja kaada taikina siihen. Levitä puolukat tasaisesti taikinan päälle, tai ainakin yritä levittää ne. Itselläni ainakin jää usein yritykseksi. Ripottele puolukoiden päälle sokeria. 
Paista uunissa 200 asteessa noin 25- 30 minuuttia.

puolukkapiirakka sivustosta www.kotikokki.net
Kuvanlähde:Kotikokki.net