tiistai 13. kesäkuuta 2017

PIHVI/PIHVIT RANSKALAISILLA NAKKIEN KERA

Yksi mieliruuistani, jos puhutaan sellaisesta höttöruuasta, jossa maistuu todella se rasva,vaikkei maistuisikaan.
Tarvitset:
2   ulkofilepihviä (Valmiiksi paistettuna)
1   Oolannin rapeat uuniranskalaiset (500 g)
     nakkeja paloiteltuna
     suolaa

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen. Kaada jäiset uuniranskalaiset leivinpaperin päälle uunipellille.
Paloittele nakit. Laita perunoiden päälle.
Aseta pihvit uunipellin alareunaan mieluummin niin ettei siinä kohdassa ole ranskalaisia.
Paista uunissa n. 25 minuuttia.
Tarjoile tomaatti/kurkku salaatin kera.

sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

BURGUNDINPATA

Näin kevättalvella maistuu hyvältä vanha klassikko pata tai paremminkin kastike eli Burgundinpata, kun vielä tarjoilet sen perunamuusin kera, niin herkullisempaa ateriaa saa etsiä, ainakin minun mielestäni.

Tarvitset:
1 rs     lihasuikaleita
           voita

1/2      paprikaa (paloina)
 1        sipuli (silputtu)  
           herkkukurkkua(pieninä paloina)
0,5 l    vettä
           vehnäjauhoja
           suolaa
           pippuria
           lihaliemikuutio

Laita pannuun hieman voita, ja kuumenna levy. Paista lihasuikaleita, niin että ne ruskistuvat. Kun ne ovat ruskistettu, kaada ne kattilaan, lisää hieman vettä sekä paprikat, sipulit ja herkkukurkut. Anna muhia pienellä lämmöllä.
Valmista kastike paistinpannussa. Laita voi ruskistumaan, lisää vehnäjauhot. Ruskista. Kaada joukkoon vettä. Sekoita kunnes kastike tasoittuu. Lisää mausteet ja lihaliemikuutio.
Kaada kastike kattilaan lihasuikaleiden ja muiden aineiden päälle. Anna kiehua hiljaisella tulella parin tunnin ajan.

torstai 2. helmikuuta 2017

MUKAELTU KINKKUMUNAKAS

Todellinen laiskan kokin ateria on uunissa valmistettava munakas. Eikä valmistumisaikakaan ole kovin pitkä noin 25-35 minuuttia uunista ja vuuasta riippuen.

Tarvitset:
8     kananmunaa
2 dl ruokakermaa
1 ps kinkkusuikaleita
1 ps herne-maissi-paprikaa
100 g juustoraastetta(pussista tai itse raastaen)
       suolaa
       pippuria

Valmistus:
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita keskenään kananmunat ja ruokakerma. Vatkaa kevyesti.
Lisää kinkkusuikaleet ja talouspaperin päällä sulatetut herne-maissi-paprikat. Sekoita.
Kaada voideltuun uunivuokaan, ja lisää päälle juustoraaste. Mausta maun mukaan. Huomioi, että kinkkusuikaleissa on jo valmiiksi suolaa. Paista uunissa tasalämmössä 25-35 minuuttia, kunnes munakas on hyytynyt ja saanut pintaan kauniin ruskean värin. 
Tarjoa ananaksella maustetun porkkanaraasteen kera.
(Lähde:Yhteishyvä)

uunimunakas kinkku sivustosta www.hellapoliisi.fi
Lähde:https://hellapoliisi.fi

lauantai 7. tammikuuta 2017

NAKKIKASTIKE

Näin pyhien jälkeen ruuaksi sopii hyvin arkinen, mutta maistuva nakkikastike.
Tarvitset:
8 nakkia(pilkottuna paloiksi)
1 sipuli(silputtuna)
2-3 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
suolaa 
maustepippuria
voita
lihaliemikuutio
(jos haluat valmistaa stroganofin lisää herkkukurkkupaloja)

Valmistus:
Laita pannuun voita. Käännä hellan levy 6:lle.Laita pannulle nakinpalat ja sipulisilppu paistumaan. Varo etteivät sipulit pala liikaa. Siirrä paistettuasi esm. kattilaan tai lautaselle.
Laita uudelleen pannuun voita. Voin sulatttua lisää vehnäjauhot. Sekoita vehnäjauhoja välillä ruskistaessasi niitä pannulla. Lisää vesi sekoittaen samalla, että kastikkeesta tulee mahdollisimman tasaista. Lisää mausteet maun mukaan.Lisää kastike kattilaan tai nakit ja kuulotetut sipulit paistinpannuun. Anna kiehua miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia.
Tarjoile vaikkapa perunamuusin ja porkkanaraasteen kera.

perjantai 25. marraskuuta 2016

OHUKAISET ELI LÄTYT

Tulipa sitä eilisiltana paisteltua perheen pyynnöstä lättyjä. Niin, aikaahan tuo vie, mielestäni vähän turhakin kauan. En siis ole mikään kokki kolmonen, joka paistelee lätäreitä alta aikayksikön. Tässä kuitenkin jonkinlaista ohjetta. Maistuvat muuten erikoisen hyviltä vadelmahillon kera.

Tarvitset:
6 dl   maitoa
3 dl   vehnäjauhot
sokeria
suolaa
kananmuna
voita tai margariiniä

Valmistus:
Yllä oleva ohje on 3:lle hengelle. Suhde on mielestäni kuitenkin  sama, valmistatpa niitä sitten minkälaiselle porukalle tahansa eli 1/2:een.Munia joudut varmaan lisäämään, jos teet suuremman taikinan.
Mittaa kulhoon maito. Vatkaa käsin joukkoon vehnäjauhot. Voit jo tässä vaiheessa lisätä hieman suolaa ja sokeria.Anna turvota huoneen lämmössä n. 3/4 tuntia. Lisää joukkoon kananmuna vatkaten.
Laita paistinpannu lämpenemään, laita pannulle nokare voita. Kun rasva on sulanut kaada pannuun taikinaan ohueksi kerroksesksi. Anna paistua rauhassa ensin toiselta puolelta, käännä sitten ja paista toinen puoli. Lätyt pysyvät lämpiminä, kun laitat astian päälle, johon ne paistettuna laitat, kanneksi vaikkapa lautasen alassuin.

tiistai 4. lokakuuta 2016

KEIKAUSKAKKU

Olen nyt muutaman kerran tehnyt vanhan ajan keikauskakun mukaeltuna. Ohjeen nappasin Pirkka lehdestä, jota siis mukailin hieman.Yleensä olen tehnyt sen ananaspohjaisena, mutta omenapohjainenkin käy samalla lailla. Omenista tämä Pirkka lehden ohjekin oli tehty. Laitan tähän sen mukaellun, oikean reseptin, jota en siis ole edes kokeillut, löydät Pirkka lehdestä nro:9/2016.
Tarvitset:
2   prk       Ananasta renkaina/tai omenia kuorittuna ja viipaloituna
                 ( juoksevaa margariiniä)
2,5 dl         vehnäjauhoja
2    dl         sokeria
1    tl          leivinjauhetta
1    tl          vaniliinisokeria
1    tl          kanelia
2   kpl        kananmunia
1½ dl         juoksevaa margariiniä

Valmistus:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Mittaa kuivat aineet, ja sekoita ne. Lisää kananmunat(hiukan aikaa huoneenlämmössä olleet) ja juokseva margariini sekoittaen.
Voitele piirakkavuoka. Lado ananasrenkaat, joko kokonaisena tai pilkottuna piirakkavuoan pohjalle. Itse olen nyt laittanut pienempinä paloina, mutta valmiiksi pilkotut ovat mielestäni liian kosteita. Mutta tämähän on makuasia. Kaada ja tasoita piirakkataikina palojen päälle mahdollisimman tasaisesti. Itse olen käyttänyt apuna lusikkaa ja lusikan pohjaa. Lusikalla saa kaapittua taikinan taikinan tarkasti. ja jälkimmäisellä saat tasoiteltua sen.
Laita uuniin paistumaan noin puoleksi tunniksi. Halutessasi voit siirtää piirakan uunin alatasolle paistumaan paistamisen puolessa välissä, mutta se ei ole pakollista. Mielestäni piirakka onnistuu aivan hyvin tasalämmölläkin. Ohjeessa on tuo alataso mainittu, mutta koko ajaksi sillä en paistamista suosittele.

Kun piirakka on hiukan jäähtynyt, voit halutessasi siirtää/kumota sen toiselle lautaselle, jolloin tuo ananas/omenapohja tulee päällimmäiseksi. Itse olen jättänyt kaakun/piirakan piirakkavuokaan ja leikannut siinä siitä paloja. Silloin tuo ananas- tai omenatäyte on pohjalla.


torstai 29. syyskuuta 2016

KARJALANPAISTI

Tässä maistuva ja syksyinen tavallaan pataruoka, johon voi lisätä muitakin kasviksia laitettavaksi uuniin muhimaan esm. lanttua porkkanoiden ja sipulin lisäksi. Vielä, kun ruoka tarvitsee monta tuntia valmistuakseen, voi sillä aikaa kun ruoka on uunissa, käyttää ajan vaikka haravoimiseen.

Tarvitset:
1 pkt 700-900 g  Karjalanpaisti lihaa(siis kuutioina)
3-4      kpl           porkkanaa 
1-2      kpl           sipulia
1          rkl           suolaa
5-10    kpl           maustepippureita
2-3      kpl           laakerinlehteä
0,5       l               vettä


Valmistus:
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Lado lihat ja kasvikset kerroksittain uunivuokaan, mausta mausteilla ja muista lisätä vesi.
Laita vuoka uuniin ja anna kypsyä ensin 175 asteessa noin puolituntia, ja sen jälkeen 150 asteessa vielä 2-3 tuntia. Välillä voit tarkkailla, ettei paistos kuivu.

karjalanpaisti sivustosta www.k-ruoka.fi
(Kuvan lähde www.k-ruoka.fi)