Tänään taisi olla ensimmäinen kerta elämässäni kun valmistin ruuan melkein täysin eineksistä. Olen toki käyttänyt esm. juuri lihapullia jonkun kastikkeen lisänä tai ranskalaisten kera. Nyt valmistin pussikastikkeen, johon lisäsin paistetut mummon lihapullat.
Kastike vaatii hieman työtä. Laita 25 g rasvaa kattilan pohjalle. Laita levy päälle ja anna sen sulaa. Sekoita kstikepussin sisältö(Knor ranskalainen ruskea kastike) siihen, ja lisää 1,5 dl vettä ja 1,5 dl maitoa. Sekoita hyvin. Lisää ruskistetut lihapullat, kun kastike on hyvin sekoittunut. Kastikkeeseen voi joutua lisäämään hiukan vettä, se sakeutuu levyllä hiljalleen kiehuessaan.
Tarjoile kastike keitettyjen perunoiden kera. Lisukkeeksi sopii mm. maustekurkku tai tomaatti, ja tietenkin halutessasi ketsuppi.
perjantai 11. tammikuuta 2019
keskiviikko 9. tammikuuta 2019
LÄMMIN VOILEIPÄ KRUUNAA KAHVIHETKEN
Tänään laitoin pitkästä aikaa lämpimiä voileipiä. Mitään luksus sellaisia en pyrkinytkään luomaan vaan aivan jääkaapista löytyvistä tuotteista. Leivän päälle voi tosiaan laittaa mitä jääkaapista sattuu löytymään, kunhan siellä on hieman juustoa.
Täytyy myöntää, että ostin kaupasta euron monivilja paahtoleipäviipaleita.
Esimerkiksi näillä se syntyy:
Voitele paahtoleipä, muukin leipä käy.
Laita leivälle esm. kinkkuviipale sekä maustekurkku viipaleita muutama.
Höylää juustohöylällä päällimmäiseksi muutama juustosiivu esm. arkijuustosta joka on laktoositonta.
Laita lautaselle ja hetkeksi mikroon, sen ei tarvitse kuin käväistä puoli minuuttia korkeintaan.
Lämpimän voileivän/ voileipiä voi laittaa myös uunissa, mutta silloin valmistuskestää paljon kauemmin, kun joudut ensin lämmittämään uunin.
Täytyy myöntää, että ostin kaupasta euron monivilja paahtoleipäviipaleita.
Esimerkiksi näillä se syntyy:
Voitele paahtoleipä, muukin leipä käy.
Laita leivälle esm. kinkkuviipale sekä maustekurkku viipaleita muutama.
Höylää juustohöylällä päällimmäiseksi muutama juustosiivu esm. arkijuustosta joka on laktoositonta.
Laita lautaselle ja hetkeksi mikroon, sen ei tarvitse kuin käväistä puoli minuuttia korkeintaan.
Lämpimän voileivän/ voileipiä voi laittaa myös uunissa, mutta silloin valmistuskestää paljon kauemmin, kun joudut ensin lämmittämään uunin.
perjantai 26. lokakuuta 2018
SYYSPATA
Valmistin tällä viikolla ensimmäistä kertaa syksyisen padan, jossa juureksien maut pääsevät hyvin esille.
Tarvitset:
3-4 punajuurta
3-4 porkkanaa
3-4 perunaa
1 sipuli
400 g lihasuikaleita
0,5 l vettä
1 lihaliemikuutio
voita
suolaa
maustepippuria
Valmistus:
Laita pestyt juurekset kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Anna kiehua noin puoli tuntia. Paista lihasuikaleet ja silputtu sipuli paistinpannussa. Mausta suolalla ja maustepippurilla.
Kuori keitetyt juurekset. Laita ne silputtuna/paloteltuina takaisin kattilaan. Laita kattilaan uusi vesi, johon lisäät liha ja sipuliseoksen sekä lihaliemikuution. Anna hautua vielä puolisen tuntia.
Tarvitset:
3-4 punajuurta
3-4 porkkanaa
3-4 perunaa
1 sipuli
400 g lihasuikaleita
0,5 l vettä
1 lihaliemikuutio
voita
suolaa
maustepippuria
Valmistus:
Laita pestyt juurekset kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Anna kiehua noin puoli tuntia. Paista lihasuikaleet ja silputtu sipuli paistinpannussa. Mausta suolalla ja maustepippurilla.
Kuori keitetyt juurekset. Laita ne silputtuna/paloteltuina takaisin kattilaan. Laita kattilaan uusi vesi, johon lisäät liha ja sipuliseoksen sekä lihaliemikuution. Anna hautua vielä puolisen tuntia.
lauantai 1. syyskuuta 2018
KESÄKURPITSAPIKKELSI
Tarvitset:
1 Kesäkurpitsa
1 tl suolaa
1 sipuli silputtuna
1 l vettä
0.4 l vettä
2 dl sokeria
1 dl etikkaa
Kuori ja paloittele kesäkurpitsa pieniksi paloiksi siten, että jätät sen keskellä olevat siemenet käyttämättä.
Laita palat suolalla maustetuun kiehuvaan veteen ja keitä 15-20 minuuttia.
Keitä tai siis kiehauta erikseen etikkaliemi, johon tarvitset vettä, sokeria ja etikkaa.
Kaada keitin vesi pois, ja kaada kiehuva etikkaliemi kurpitsan palojen päälle.
Anna hetken jäähtyä, ja purkita.
Anna maustua 2-3 päivää jääkaapissa.
1 Kesäkurpitsa
1 tl suolaa
1 sipuli silputtuna
1 l vettä
0.4 l vettä
2 dl sokeria
1 dl etikkaa
Kuori ja paloittele kesäkurpitsa pieniksi paloiksi siten, että jätät sen keskellä olevat siemenet käyttämättä.
Laita palat suolalla maustetuun kiehuvaan veteen ja keitä 15-20 minuuttia.
Keitä tai siis kiehauta erikseen etikkaliemi, johon tarvitset vettä, sokeria ja etikkaa.
Kaada keitin vesi pois, ja kaada kiehuva etikkaliemi kurpitsan palojen päälle.
Anna hetken jäähtyä, ja purkita.
Anna maustua 2-3 päivää jääkaapissa.
maanantai 5. maaliskuuta 2018
LIHAKEITTO
Pakkaspäivään sopii hyvin ruuaksi vanhanajan lihakeitto naudan keittolihasta.
Tarvitset:
1 pkt naudan keittolihaa (palana tia kuutioina)
8 perunaa
3-4 porkkanaa
1 ps keittojuureksia
1 sipuli
1-2 l vettä
maustepippuria (kokonaisia)
suolaa
2-3 laakerinlehteä
Valmistus:
Nosta liha lämpenemään hetkeksi ennen keittämistä.
Laita keittolevy päälle, laske kattilaan kylmää vettä niin, ettei se ole täynnä.
Lisää keittoliha, kun vesi kiehuu.
Poista vaahtoa, ennen kuin lisäät mausteita.
Kun vaahatoa ei enää muodostu, lisää porkkanat pienennettynä, sipuli silputtuna, sekä
muut mausteet. Lisää keittojuurekset myöhemmin.
Keitä lihaa 2 tuntia, lisää sen jälkeen perunat. Keitä 10 minuuttia, lisää keittojuurekset.
Keitä vielä 15 minuuttia.
Kannattaa antaa keiton jäähtyä hetken ennen ateriointia. Keiton kanssa nautitaan tietysti metvursti ruisviipaleita.

(kuvan lähde: kotikokki.net)
Tarvitset:
1 pkt naudan keittolihaa (palana tia kuutioina)
8 perunaa
3-4 porkkanaa
1 ps keittojuureksia
1 sipuli
1-2 l vettä
maustepippuria (kokonaisia)
suolaa
2-3 laakerinlehteä
Valmistus:
Nosta liha lämpenemään hetkeksi ennen keittämistä.
Laita keittolevy päälle, laske kattilaan kylmää vettä niin, ettei se ole täynnä.
Lisää keittoliha, kun vesi kiehuu.
Poista vaahtoa, ennen kuin lisäät mausteita.
Kun vaahatoa ei enää muodostu, lisää porkkanat pienennettynä, sipuli silputtuna, sekä
muut mausteet. Lisää keittojuurekset myöhemmin.
Keitä lihaa 2 tuntia, lisää sen jälkeen perunat. Keitä 10 minuuttia, lisää keittojuurekset.
Keitä vielä 15 minuuttia.
Kannattaa antaa keiton jäähtyä hetken ennen ateriointia. Keiton kanssa nautitaan tietysti metvursti ruisviipaleita.

(kuvan lähde: kotikokki.net)
lauantai 18. marraskuuta 2017
OOPPERALEIPÄ
Mukavan iltapalan saat oopperaleivästä. Vielä kun kaapista löytyy ketsuppia, sinappia ja vaikkapa kurkkusalaattia, niin makunautinto on täydellinen.
Tarvitset:(2:lle)
2 vaaleaa leipäviipaletta
2 jauheliha pihviä
2 kananmunaa
Valmistus:
Paista ensin pihvit ja kananmunat samalla kertaa paistinpannulla. Kananmunat voit paistaa joko molemmilta puolilta tai sitten ns. häränsilmällä, jolloin paista kananmunan vain toiselta puolelta. Oman haasteensa silloin tuo kananmunien saaminen lautaselle, niin ettei häränsilmä hajoa.
Paista sitten kevyesti leipäviipaleita paistinpannulla.
Lado lautaselle siten, että ensin leipäviipale, sitten paistettu pihvi ja lopuksi muna.
Tarvitset:(2:lle)
2 vaaleaa leipäviipaletta
2 jauheliha pihviä
2 kananmunaa
Valmistus:
Paista ensin pihvit ja kananmunat samalla kertaa paistinpannulla. Kananmunat voit paistaa joko molemmilta puolilta tai sitten ns. häränsilmällä, jolloin paista kananmunan vain toiselta puolelta. Oman haasteensa silloin tuo kananmunien saaminen lautaselle, niin ettei häränsilmä hajoa.
Paista sitten kevyesti leipäviipaleita paistinpannulla.
Lado lautaselle siten, että ensin leipäviipale, sitten paistettu pihvi ja lopuksi muna.
HELPOT JA MAISTUVAT KAALIKÄÄRYLEET PUOLIVALMISTEESTA
Maistuvat kaalikääryleet saat pienellä vaivalla paistamalla/lämmittämällä kaupasta ostetut kaalikääryleet uunissa 200 tai 175 asteessa, niin, että laitat ensin uunivuokaan kaalikääryleet ja kaadat niiden päälle siirappia.
Tarjoile puolukkahillon ja perunamuusin kera.
Tarjoile puolukkahillon ja perunamuusin kera.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)